Tips bij angst

Tips bij angst

Wilt u tips bij angst voor de tandarts? Kliniek Tandheelkunde Sneek is specialist in het behandelen van angstige patiënten. Om uw angst voor de tandarts te verminderen geven we u graag enkele praktische tips. We hopen dat u of uw kinderen hierdoor met een beter gevoel naar de tandarts gaan.

Angst voor de tandarts

Slaat uw angst voor de tandarts toe bij het horen van het geluid van een boor of het zien van het tandartshaakje? Of heeft u in het verleden een vervelende ervaring bij de tandarts gehad? Angst voor de tandarts komt vaak voor in Nederland. Veel mensen voelen zich angstig bij een tandartsbezoek. Om uw angst binnen onze praktijk te verminderen, zijn er verschillende dingen die we voor u kunnen doen. Zo stellen we voor u een persoonlijk behandelplan op en kunt u gebruik maken van onze ontspanningsruimte. Daarnaast stellen onze ervaren medewerkers u gerust en begeleiden wij u bij iedere stap in de behandeling.

Tips voor volwassenen

Geef bij het maken van een afspraak aan dat u gespannen bent voor een behandeling of controle, zodat uw tandarts er rekening mee kan houden. Er kan extra tijd worden ingepland voor uw bezoek. Daarnaast wordt u goed geïnformeerd voor de behandeling van start gaat;

Door u goed te laten informeren over de aankomende behandelingen, kunt u uw zenuwen verminderen

Vraag de tandarts of u mee mag kijken in de spiegel, op die manier weet u wat er speelt;

Overweeg om ontspannings- of ademhalingsoefeningen te doen. Dit kan helpen om u beter te voelen tijdens het tandartsbezoek;

Probeer tijdens de controle of behandeling afleiding te zoeken, bijvoorbeeld via de muziek op de radio. Dit is voor ons geen enkel probleem!

Voor sommige mensen zijn de angstgevoelens voor de tandarts zo ernstig dat ze niet naar controles of behandelingen durven te gaan. Hierdoor verslechtert de conditie van het gebit. Dit kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid, het zelfvertrouwen en uw sociale leven. Wanneer de conditie van uw gebit achteruitgaat, kan het op lange termijn nodig zijn om grotere ingrepen of behandelingen te ondergaan dan wanneer u regelmatig naar een controleafspraak komt. Uiteindelijk zal u iets aan uw verwaarloosde gebit moeten laten doen. Waar kunt u dan het beste beginnen?

Bij vergaande angst voor de tandarts kan het helpen om met bekenden te praten over uw angst. Ze kunnen u steunen om toch een bezoek aan de tandarts te brengen. Wanneer u al lang niet naar de tandarts bent geweest, kan een bezoek een enorme last van uw schouders wegnemen.

De eerste stap is het maken van een afspraak. We beginnen dan met een kennismakingsgesprek en een gebitscontrole. Tijdens het kennismakingsgesprek kunt u bepalen of er een klik is met uw behandelende tandarts. De tandarts geeft u tijdens dit gesprek uitgebreid informatie over de behandeling. Er wordt stap voor stap uitgelegd wat u kunt verwachten tijdens de controleafspraak. Zo komt u niet voor verrassingen te staan en kunt u vragen stellen die u graag wilt stellen. We bieden u altijd de mogelijkheid om er nog even rustig over na te denken voordat u een beslissing neemt.

Angst bij kinderen

Ons advies is om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met de tandarts

Aanwezigheid van ouders of verzorgers tijdens de behandeling of controle draagt bij aan het zelfvertrouwen van de kinderen

Bereid uw kind goed voor op de behandeling en vermeld daarbij dat de behandeling gevoelig kan zijn

Door kinderen na afloop van de behandeling te belonen krijgen ze een goed gevoel bij de tandarts

Tips voor uw kind bij angst voor de tandarts

Zijn uw kinderen bang voor de tandarts? Pas de volgende tips toe om angst bij uw kind te voorkomen of verminderen:

Neem uw kind zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat.

Laat uw kind zijn favoriete knuffel meenemen naar de tandarts. Misschien heeft de favoriete knuffel ook een tandcontrole nodig? Geef uw kind eventueel een kleine beloning als het zich flink houdt.

Doe geen valse beloftes. Als u een belofte maakt die door de tandarts niet waargemaakt kan worden, kan de angst alleen maar meer toenemen.

Behandeling onder volledige narcose

Mochten bovenstaande tips niet helpen bij het verminderen of wegnemen van de angst, dan kunt u kiezen voor een behandeling onder volledige narcose. 

 

Maak een afspraak

Kliniek Tandheelkunde Sneek beschikt over innovatieve technologie en gespecialiseerd tandheelkundig personeel. Heeft u angst en wilt u hier graag vanaf komen? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.

Voor meer informatie

download de brochure