Angst voor de tandarts | Tandarts Sneek
Wij bieden de uitkomst tegen
angst voor de tandarts
Schrijf u in

Tips bij angst

Angst voor de tandarts? Dat is bij Kliniek Tandheelkunde Sneek geen probleem. Wij zijn specialist in het behandelen van angst patiënten. Om uw angst voor de tandarts te verminderen geven wij u graag een aantal praktische tips. Wij hopen dat u of uw kinderen hierdoor met een beter en ontspannen gevoel naar de tandarts gaan voor een controle of behandeling.

 

Angst voor de tandarts

Slaat uw angst voor de tandarts toe bij het geluid van een boor of het zien van het tandartshaakje? Of heeft u in het verleden een vervelende ervaring bij de tandarts gehad? Angst voor de tandarts is niet uniek in Nederland, veel mensen voelen in meerdere of mindere mate angst voor of tijdens een tandartsbezoek. Om uw angst binnen onze praktijk te verminderen zijn er verschillende dingen die wij voor u kunnen doen, zoals een persoonlijk behandelplan opstellen. U kunt gebruik maken van onze ontspanningsruimte. Daarnaast stellen onze ervaren medewerkers u gerust en begeleiden u bij iedere stap in de behandeling.

 

Angst voor de tandarts bij kinderen

Tips om angst te voorkomen:

 

  • Ons advies is om kinderen vanaf jonge leeftijd kennis te laten maken met de tandarts;
  • Aanwezigheid van ouders tijdens de behandeling of controle draagt bij aan het zelfvertrouwen van de kinderen;
  • Bereid uw kind voor op de behandeling en vermeld daarbij dat de behandeling gevoelig kan zijn;
  • Door kinderen na afloop van de behandeling te belonen krijgen zij een goed gevoel bij de tandarts.

 

Tips voor volwassenen

Met deze tips kunt u de angst voor de tandarts verminderen:

 

  • Geef bij het maken van een afspraak aan dat u angst heeft voor een behandeling, zodat uw tandarts er rekening mee kan houden. Er kan extra tijd worden ingepland voor uw bezoek en er zal extra tijd kunnen worden genomen om u te informeren voor de behandeling van start gaat;
  • Door u te laten informeren over de behandelingen die u te wachten staat, kunt u uw zenuwen verminderen. U weet dan precies wat er gaat gebeuren en waarom.
  • Vraag de tandarts of u mee mag kijken in de spiegel, op die manier weet u wat er komt;
  • Overweeg om ontspannings- of ademhalingsoefeningen te doen. Dit kan helpen om u beter te voelen tijdens het tandartsboek;
  • Probeer tijdens de controle of behandeling afleiding te zoeken;

 

Voor sommige mensen is de angst voor de tandarts zo ernstig dat zij niet durven naar controles of behandelingen te gaan. Hierdoor verslechterd de conditie van uw gebit wat een negatieve invloed kan hebben op uw zelfvertrouwen en uw sociale leven. Wanneer de conditie van uw gebit verslechterd kan het op lange termijn nodig zijn om grotere ingrepen of behandelingen te ondergaan dan wanneer u regelmatig naar een controleafspraak komt. Uiteindelijk zal u iets aan uw gebit moeten laten doen, maar waar kunt u dan het beste beginnen?
 
Bij vergaande angst voor de tandarts kan het helpen om met bekenden, vrienden of familie te praten over uw angst. Zij kunnen u helpen en steunen bij het nemen van de stap op toch naar de tandarts te gaan. Wanneer u al lang niet naar de tandarts bent geweest is het begin van de restauratie van uw gebit het einde van uw ellende.
 

De eerste stap is het maken van een afspraak voor een kennismakingsgesprek en een gebitscontrole. Tijdens het kennismakingsgesprek kunt u bepalen of er een klik is met uw behandelend tandarts en kan de tandarts u uitgebreide informatie geven over de behandeling. De tandarts legt u stap voor stap uit wat u kunt verwachten tijdens de aankomende controleafspraak zodat u niet voor verassingen komt te staan.
 

Behandeling onder volledige narcose

Mochten bovenstaande tips niet helpen bij het verminderen of wegnemen van de angst, dan kunt u overwegen om een behandeling onder volledige narcose uit te laten voeren. Tandarts Implantoloog Frank Post is onze specialist in behandelingen onder volledige narcose.

Maak een afspraak

Kliniek Tandheelkunde Sneek beschikt over innovatieve technologie en ervaren tandheelkundig personeel. Heeft u angst en wilt u hier graag vanaf komen? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.
 

Voor meer informatie download de brochure.