Angst voor de tandarts | Tandarts Sneek
Wij bieden de uitkomst tegen
angst voor de tandarts
Schrijf u in

Tips bij angst

Om uw angst voor de tandarts te verminderen heeft Kliniek Tandheelkunde Sneek een aantal praktische tips voor u of anderen om u heen die angst voor de tandarts voelen. Hierdoor kunt u uzelf en anderen helpen om met een beter en ontspannen gevoel naar de tandarts controle of een andere behandeling te gaan. Ook om tandartsangst bij jonge kinderen al vroeg te voorkomen worden er een aantal praktische tips genoemd.

 

Angst voor de tandarts is niet uniek in Nederland, veel mensen voelen in meerdere of mindere mate angst voor of tijdens een tandartsbezoek. Om uw angst binnen onze praktijk te verminderen zijn er verschillende dingen die wij voor u kunnen doen, zoals een persoonlijk behandelplan opstellen, u kunt gebruik maken van onze ontspanningsruimte, en onze ervaren medewerkers stellen u gerust en begeleiden u bij iedere stap van een behandeling.Tips bij angst voor de tandarts

Tips om angst al vroeg te voorkomen:

  • Bij het voorkomen van angst is de kinderleeftijd ontzettend belangrijk. Het advies is dan ook om uw kind zo vroeg mogelijk mee te nemen naar de tandarts.
  • Voor jonge kinderen kan het zelfvertrouwen bij de tandarts groeien door aanwezigheid van de ouders. Zorg daarom dat altijd minstens één van de ouders aanwezig is tijdens controles of behandelingen. Wanneer het zelfvertrouwen groot genoeg is kunnen kinderen ook alleen naar een controle of behandeling gaan.
  • Het is belangrijk om geen valse beloftes te doen aan uw kind. Sommige behandelingen kunnen gevoelig zijn, zeg dus bijvoorbeeld niet “je voelt er helemaal niets van”. Wanneer uw kind dan toch last heeft van de behandeling kan hij of zij zich verraden voelen.
  • Als een controle of behandeling van uw kind goed ging, kun u uw kind belonen zodat hij of zij er een goed gevoel aan over houdt.

 

Tips voor mensen met angst die wel durven:

  • Geef bij het maken van een afspraak aan dat u angst heeft voor een behandeling, zodat uw tandarts er rekening mee kan houden. Er kan extra tijd worden ingeplant voor uw bezoek en er zal extra tijd kunnen worden genomen om u te informeren voor de behandeling van start gaat.
  • Door u te laten informeren over de behandelingen die u te wachten staat, kunt u uw zenuwen verminderen. U weet dan precies wat er gaat gebeuren en waarom. Ook zou u in een spiegel mee kunnen kijken tijdens de behandeling zodat u weet wat er gebeurt.
  • Wanneer u bang bent voor pijn tijdens een behandeling, dan kunt u een verdoving overwegen. Overleg met uw tandarts wat de mogelijkheden zijn. Spreek van tevoren met de tandarts een teken af, zoals het opsteken van uw hand, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Zo heeft u het gevoel dat u de controle niet helemaal kwijt bent.
  • Wellicht kunnen ontspannings- of ademhalingsoefeningen u helpen zich beter te voelen over een behandeling of tandartsbezoek. Ook afleiding kan goed helpen. Luister bijvoorbeeld muziek, waarbij u zoveel mogelijk moeite doet er goed naar te luisteren. Doordat u afgeleid wordt kunt u minder aandacht aan de behandeling besteden en vergaat het u naar waarschijnlijkheid makkelijker.

 

Tips voor mensen met angst die niet durven:

Voor sommige mensen is de angst voor de tandarts zo ernstig dat zij niet durven naar controles of behandelingen te gaan. Hierdoor verslechterd de conditie van uw gebit wat een negatieve invloed kan hebben op uw zelfvertrouwen en uw sociale leven. Wanneer de conditie van uw gebit verslechterd kan het op lange termijn nodig zijn om grotere ingrepen of behandelingen te ondergaan dan wanneer u regelmatig naar een controleafspraak komt. Uiteindelijk zal u iets aan uw gebit moeten laten doen, maar waar kunt u dan het beste beginnen?

 

Bij vergaande angst voor de tandarts kan het helpen om met bekenden, vrienden of familie te praten over uw angst. Zij kunnen u helpen en steunen bij het nemen van de stap op toch naar de tandarts te gaan. Wanneer u al lang niet naar de tandarts bent geweest is het begin van de restauratie van uw gebit het einde van uw ellende.

 

De eerste stap is het maken van een afspraak voor een kennismakingsgesprek en een gebitscontrole. Tijdens het kennismakingsgesprek kunt u bepalen of er een klik is met uw behandelend tandarts en kan de tandarts u uitgebreide informatie geven over de behandeling. De tandarts legt u stap voor stap uit wat u kunt verwachten tijdens de aankomende controleafspraak zodat u niet voor verassingen komt te staan.

 

Wanneer u denkt dat uw angst nog dieper zit, dan kan een behadeling onder volledige narcose een optie zijn. U wordt dan in slaap gebracht en merkt niets van de behandeling. Onze tandarts implantoloog Frank Post is gespecialiseerd in tandartsbehandelingen onder volledige narcose.

 

Behandeling onder volledige narcose

Mochten bovenstaande tips niet helpen bij het verminderen of wegnemen van de angst, dan kunt u overwegen om een behandeling onder volledige narcose uit te laten voeren. Tandarts Implantoloog Frank Post is onze specialist in behandelingen onder volledige narcose.

Maak een afspraak

Kliniek Tandheelkunde Sneek beschikt over innovatieve technologie en ervaren tandheelkundig personeel. Heeft u angst en wilt u hier graag vanaf komen? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.

 

Voor meer informatie download de brochure.