Verkleurde tanden

Verkleurde tanden

De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De een heeft van nature witte tanden. Bij de ander zijn ze iets geler. Tanden hebben sowieso niet allemaal dezelfde kleur. Soms wijkt de kleur van een enkele tand sterk af van de overige tanden.

Aanmelden als patiëntAfspraak maken

Tandbeen en glazuur

Tanden zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur. De kleur van het tandbeen en de dikte van het glazuur bepalen voornamelijk de kleur van de tand. De oorspronkelijke kleur van het tandbeen is erfelijk bepaald. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig. De hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden, waardoor ze vaak geler zijn. 

Hoe ontstaan verkleurde tanden en kiezen?

Tanden en kiezen kunnen verkleuren door veranderingen aan het tand- of kiesoppervlak (uitwendige verkleuringen) en verkleuringen in het tandbeen en glazuur (inwendige verkleuringen).

Hoe ontstaan uitwendige verkleuringen? 
Uitwendige verkleuringen ontstaan doordat kleurstoffen uit voedings- en genotmiddelen in de tandplak (het wit-gelige laagje op tanden en kiezen) dringen. Dit gebeurt onder andere door het drinken van koffie, thee en rode wijn. Ook roken is een oorzaak van verkleuringen.

Inwendige verkleuringen ontstaan door:
Een val of een harde klap op de tand. Uw tand kan geel, grijs of blauw verkleuren. Dat wordt een 'dode' tand genoemd. Het afsterven van uw tandzenuw veroorzaakt de verkleuring. Als tand geleidelijk geel verkleurt, is dat een teken dat de tandzenuw zich terugtrekt. Deze verkleuringen kan de tandarts meestal verhelpen.

Het verouderingsproces. Uw glazuurlaag wordt dunner en de laag tandbeen dikker. Er komen barsten in het dunnere glazuur. Daardoor dringen kleurstoffen uit voedings- en genotmiddelen makkelijker in de tand door. Meestal kan de tandarts deze verkleuring behandelen.
         
Een grijze of zwarte vulling in uw tand of kies. Hierdoor heeft deze een andere kleur dan uw overige tanden en kiezen. Een grijze amalgaamvulling kunt u laten vervangen door een witte (kunststof) vulling.

Ontwikkelingsstoornissen in het allereerste begin van een tand (tandkiem) of het gebruik van geneesmiddelen op jonge leeftijd. Deze verkleuringen zijn vaak bandvormig of vlekachtig. De tandarts kan dergelijke verkleuringen wegslijpen en herstellen met een tandkleurig vulmateriaal.

Afspraak maken?

Wilt u een afspraak maken of patiënt worden bij Kliniek Tandheelkunde Sneek? Geef aan of u een nieuwe of bestaande patiënt bent:

Nieuwe patiëntBestaande patiënt

Onze praktijk

Het team van Kliniek Tandheelkunde staat altijd graag voor u klaar. Onze specialisten doen hun best om ervoor te zorgen dat u zo prettig mogelijk wordt voorzien van goede mondzorg, om uw gebit in optimale staat te houden. Daarbij is uiteraard uw gezondheid het belangrijkste. Graag zorgen we ervoor dat u zich volledig op uw gemak voelt en dat angst nooit in de weg staat van een goede verzorging van uw gebit. Mocht u toch wel angst ervaren, dan bieden we als één van de weinige tandartsen een behandeling onder volledige narcose aan. Ook kunnen we voor kinderen een speciale tandartsbehandeling aanbieden. Zo weet u zeker dat u bij Kliniek Tandheelkunde in Sneek altijd in goede handen bent.

 

Patiënt worden bij onze praktijk?

U bent welkom in onze (verwijs)praktijk voor implantologie en narcose behandelingen. U kunt dit aangeven bij het aanmeldformulier onder opmerkingen. Mocht u zich alleen willen inschrijven voor de mondhygiënist dan is dit ook mogelijk.

Voor de algemene tandheelkunde hanteren we momenteel een patiëntenstop. U kunt zich wel inschrijven via het aanmeldformulier. Wij plaatsen u dan op onze wachtlijst.

Lees meer over onze praktijk

 

 

Praktijkinformatie

  • Openingstijden

    Onze openingstijden

    Maandag
    8:00 - 17:00
    Dinsdag
    8:00 - 19:30
    Woensdag
    8:00 - 17:00
    Donderdag
    8:00 - 17:00
    Vrijdag
    8:00 - 14:30
    Zaterdag
    Gesloten
    Zondag
    Gesloten
  • Route naar onze praktijk