Tandplak

Tandplak

Tandplak bestaat vooral uit mondbacteriën en voedselresten die niet met het blote oog te zien zijn. Als deze plak niet dagelijks wordt verwijderd, kan het onder invloed van kalk in het speeksel hard worden. Zo ontstaat tandsteen.

Aanmelden als patiëntAfspraak maken

Hoe voorkom je tandplak?

De bacteriën in de tandplak zetten suikers in het voedsel om in zuur. Het zuur tast het glazuur van de tanden en kiezen aan en veroorzaakt gaatjes. Naast gezonde voeding en het gebruik van fluoride (in tandpasta) is het belangrijk de tandplak dagelijks zo goed mogelijk te verwijderen. Dit kunt u doen door de tanden goed te poetsen en de ruimte tussen de tanden en kiezen zorgvuldig te reinigen. 

Poetst u goed?

Er zijn verschillende manieren om uw tanden goed schoon te houden. Bij al deze manieren is het vooral van belang dat er geen plekje wordt overgeslagen.

Tanden poetsen met een elektrische tandenborstel 

Oscillerend-roterend (ronddraaiend en heen-en-weergaand)

  • Houd de borstel enkele seconden stil op de tand of kies. De borstel maakt zelf de poetsbeweging.
  • Beweeg de borstel om deze naar de volgende tand of kies te brengen. Volg daarbij de vorm van uw tanden en kiezen, zodat de borstel ook tussen uw tanden en kiezen komt.
  • Houd een vaste poetsvolgorde aan en let ook op de achterkant van de laatste kiezen en de binnenkant van uw gebit.

Sonisch (zijwaarts heen-en-weergaand)

Als u een elektrische tandenborstel met de sonische technologie gebruikt, kunt u de poetstechniek zoals hieronder is beschreven gebruiken. Uiteraard is het bij deze tandenborstel voldoende om de borstel op de tanden en kiezen te plaatsen. U hoeft dus niet zelf de poetsbeweging te maken

Poetsen met een handtandenborstel 

Eén van meest gebruikte methodes om tandplak te verwijderen met een handtandenborstel is de bass-methode.

Zet de borstel schuin (45 graden) tegen het tandvlees en de tand en maak voorzichtig heen en weergaande bewegingen. Poetst op deze manier de binnenkant van uw gebit boven en onder. Doe dit op de zelfde manier aan de buitenkant van uw gebit. Vervolgens poetst u de kauwvlakken aan de bovenkant. Poets uw voortanden aan de binnenkant door de borstel verticaal te houden en op en neer te bewegen.

Afspraak maken?

Wilt u een afspraak maken of patiënt worden bij Kliniek Tandheelkunde Sneek? Geef aan of u een nieuwe of bestaande patiënt bent:

Nieuwe patiëntBestaande patiënt

Onze praktijk

Het team van Kliniek Tandheelkunde staat altijd graag voor u klaar. Onze specialisten doen hun best om ervoor te zorgen dat u zo prettig mogelijk wordt voorzien van goede mondzorg, om uw gebit in optimale staat te houden. Daarbij is uiteraard uw gezondheid het belangrijkste. Graag zorgen we ervoor dat u zich volledig op uw gemak voelt en dat angst nooit in de weg staat van een goede verzorging van uw gebit. Mocht u toch wel angst ervaren, dan bieden we als één van de weinige tandartsen een behandeling onder volledige narcose aan. Ook kunnen we voor kinderen een speciale tandartsbehandeling aanbieden. Zo weet u zeker dat u bij Kliniek Tandheelkunde in Sneek altijd in goede handen bent.

 

Patiënt worden bij onze praktijk?

U bent welkom in onze (verwijs)praktijk voor implantologie en narcose behandelingen. U kunt dit aangeven bij het aanmeldformulier onder opmerkingen. Mocht u zich alleen willen inschrijven voor de mondhygiënist dan is dit ook mogelijk.

Voor de algemene tandheelkunde hanteren we momenteel een patiëntenstop. U kunt zich wel inschrijven via het aanmeldformulier. Wij plaatsen u dan op onze wachtlijst.

Lees meer over onze praktijk

 

 

Praktijkinformatie

  • Openingstijden

    Onze openingstijden

    Maandag
    8:00 - 17:00
    Dinsdag
    8:00 - 19:30
    Woensdag
    8:00 - 17:00
    Donderdag
    8:00 - 17:00
    Vrijdag
    8:00 - 14:30
    Zaterdag
    Gesloten
    Zondag
    Gesloten
  • Route naar onze praktijk