Kindergebit wisselen Kliniek Tandheelkunde Sneek
Ook uw kind verdient
de beste mondzorg
Schrijf u in

Tanden wisselen

Het wisselen van de tanden van het melkgebit blijft voor kinderen een bijzondere gebeurtenis. Vanaf een leeftijd van drie maanden kunnen de eerste tandjes van uw kind doorkomen. Na ongeveer 2,5 jaar is het melkgebit compleet en zijn alle tanden doorgekomen. Rond het zesde levensjaar van kinderen begint het melkgebit te wisselen voor volwassen tanden en kiezen. Deze wisselperiode is de belangrijkste fase in de ontwikkeling van het blijvende gebit. Het is dan ook essentieel om, wanneer de nieuwe tanden en kiezen doorbreken, erg zorgvuldig te blijven poetsen. Dit is om tandplak te voorkomen en gaatjes tegen te gaan. Het glazuur van de kiezen is namelijk erg kwetsbaar. Om uw kind alvast bekend te maken met de tandarts organiseren wij eens in de zoveel tijd een kinderspreekuur. Tijdens dit kinderspreekuur leren kinderen wat er allemaal komt kijken bij een tandartscontrole.  

  

Wat gebeurt er na het wisselen van het melkgebit?

Nadat alle melktanden zijn gewisseld, groeien er rond de leeftijd van 13 jaar nog de grote kiezen door. Het glazuur van de doorkomende kiezen is nog niet volledig uitgehard, waardoor de kiezen na het doorbreken extra gevoelig zijn voor gaatjes. De laatste kiezen die doorbreken zijn de verstandskiezen, welke rond het achttiende en vierentwintigste levensjaar doorkomen. In enkele gevallen komen de verstandskiezen echter niet door of zijn zelfs niet aanwezig.  De nieuwe, blijvende tanden en kiezen hebben een sterker glazuur dan de melktanden en -kiezen.

 

Wat kan uw kind doen met een uitgevallen melktand?

Het wisselen van het melkgebit is natuurlijk erg spannend voor kinderen. Hiervoor kunt u diverse acties ondergaan om het wisselen ook leuk te maken. Wanneer uw kind een tand heeft gewisseld kunt u bijvoorbeeld:  

 

  • De tand bewaren in een speciaal doosje
  • Inruilen voor een cadeautje
  • De uitgevallen melktand onder het kussen leggen in de hoop dat de tandenfee langs komt

 

Afwijkingen in de ontwikkeling van het kindergebit

In een aantal gevallen kunnen er afwijkingen ontstaan in de ontwikkeling van het kindergebit. Het kan namelijk voorkomen dat er geen wisseling plaatsvindt, dat er te veel tijd tussen het wisselen van de tanden zit of dat de volwassen tanden al doorkomen terwijl de melktand nog niet is gewisseld. Dit zijn vervelende situaties. Door twee keer per jaar langs te komen voor een periodieke controle kunnen de tandartsen van Kliniek Tandheelkunde Sneek het gebit goed in de gaten houden om dit soort situaties te voorkomen. Mochten er toch afwijkingen te zien zijn dan wordt er een behandelplan opgesteld.

 

Vragen over tanden wisselen?

Kliniek Tandheelkunde Sneek begeleidt uw kind bij de ontwikkeling van het gebit. Neem gerust contact met ons op voor een afspraak. Wij helpen uw kinderen graag.