Kindergebit wisselen Kliniek Tandheelkunde Sneek
Ook uw kind verdient
de beste mondzorg
Schrijf u in

Tanden wisselen

Voor kinderen blijft het wisselen van de tanden van het melkgebit een speciale gebeurtenis. Vanaf een leeftijd van drie maanden kunnen de eerste tandjes van uw kind al doorkomen. Na ongeveer 2,5 jaar zijn alle tanden doorgekomen en is het melkgebit compleet. Wanneer kinderen rond de zes jaar zijn, begint het melkgebit te wisselen voor volwassen tanden en kiezen. Deze wisselperiode een belangrijke fase in de ontwikkeling van het volwassenengebit. Wanneer de nieuwe tanden en kiezen doorkomen is het dan ook belangrijk om zorgvuldig te blijven poetsen. Zo wordt tandplak voorkomen en verkleint de kans op gaatjes. Het glazuur van de kiezen is namelijk erg kwetsbaar. Om uw kind alvast te laten wennen aan de tandarts organiseren wij eens in de zoveel tijd een kinderspreekuur. Tijdens dit kinderspreekuur leren kinderen wat er allemaal komt kijken bij een tandartscontrole. 

  

Wat gebeurt er na het wisselen van het melkgebit?

Nadat alle melktanden zijn gewisseld, komen er rond de leeftijd van 13 jaar nog de grote kiezen door. Het glazuur van de doorkomende kiezen is nog niet volledig uitgehard, waardoor de kiezen na het doorbreken extra gevoelig zijn voor gaatjes. De laatste kiezen die doorbreken zijn de verstandskiezen, welke tussen de 18 en 24 jaar doorkomen. In sommige gevallen komen de verstandskiezen niet door of zijn zelfs niet aanwezig.  De nieuwe, blijvende tanden en kiezen hebben een sterker glazuur dan de melktanden en -kiezen.

 

Wat kan uw kind doen met een uitgevallen melktand?

Het wisselen van het melkgebit is voor kinderen natuurlijk erg spannend. Om het leuker te maken voor uw kind, kunt u verschillende acties ondernemen. Wanneer uw kind een tand heeft gewisseld kunt u bijvoorbeeld: 

 

  • De tand bewaren in een speciaal doosje
  • Inruilen voor een cadeautje
  • De melktand ’s avonds onder het kussen leggen en hopen dat de tanden fee langs komt

 

Afwijkingen in de ontwikkeling van het kindergebit

Soms kunnen er afwijkingen ontstaan in de ontwikkeling van het kindergebit, dit kan erg vervelend zijn Zo kan het voorkomen dat er geen wisseling plaatsvindt, dat er te veel tijd tussen het wisselen van de tanden zit of dat de volwassen tanden al doorkomen terwijl de melktand nog niet gewisseld is. Door twee keer per jaar met uw kind langs te komen voor een periodieke controle kunnen de tandartsen van Kliniek Tandheelkunde Sneek het gebit van uw kind goed in de gaten houden om dit soort situaties te voorkomen. Mochten er toch afwijkingen te zien zijn dan gaan wij er alles aan doen om deze te verhelpen.

 

Vragen over het wisselen van tanden?

Kliniek Tandheelkunde Sneek begeleidt uw kind bij de ontwikkeling van het gebit. Neem gerust contact met ons op voor een afspraak. Wij helpen uw kinderen graag.