wisselen
Ook uw kind verdient
de beste mondzorg

Tanden wisselen - Kliniek Tandheelkunde Sneek

De eerste tandjes komen door wanneer uw kind tussen de drie en dertig maanden is. Rond het zesde levensjaar van de kinderen begint het wisselen van de tanden. Het wisselen van tanden is voor kinderen een spannende gebeurtenis. Het geeft kinderen het gevoel “groot te worden”. De wisselperiode is een heel belangrijke fase in de ontwikkeling van het blijvend gebit. Het is dan ook van groot belang wanneer de nieuwe tanden en kiezen doorbreken, deze goed te verzorgen door het zorgvuldig poetsen van de tanden. Het glazuur van de kiezen is namelijk erg kwetsbaar.

  

Wat gebeurt er na het tanden wisselen?

Nadat alle melktanden zijn gewisseld, groeien er rond de leeftijd van 13 jaar nog de grote kiezen door. Deze grote kiezen zijn net na het doorbreken extra gevoelig voor het krijgen van gaatjes. De laatste kiezen die doorbreken zijn de verstandskiezen. De verstandskies breekt gemiddeld tussen het achttiende en vierentwintigste levensjaar door. In sommige gevallen komen de verstandskiezen niet door of zijn deze zelfs niet aanwezig. Blijvende tanden of kiezen hebben sterker glazuur dan melktanden en- kiezen.

 

Wat kan uw kind doen met een uitgevallen melktand?

Het wisselen van de tanden is een spannende gebeurtenis voor uw kind. Om bewust met het gebit om te gaan zijn er verschillende dingen die u kunt doen wanneer uw kind de eerste tand wisselt:

 

  • Het bewaren in een speciaal doosje
  • Inruilen bij de ouder inruil voor een cadeautje
  • De uitgevallen melktand onder het kussen leggen in de hoop dat de tandenfee langs komt.

 

Afwijkingen in de ontwikkeling van het kindergebit

In enkele gevallen vinden afwijkingen in de ontwikkeling van het kindergebit plaats. Het kan voorkomen dat het wisselen niet plaatsvindt, er veel tijd tussen het wisselen van tanden zit of dat de vaste tand of kies doorkomt terwijl de melktand of- kies nog vast zit. Kliniek Tandheelkunde Sneek houdt tijdens de periodieke controle de ontwikkeling van het kindergebit goed in de gaten en neemt eventueel maatregelen.

 

Vragen over tanden wisselen?

Kliniek Tandheelkunde Sneek begeleidt uw kind graag bij de ontwikkeling van het gebit. Neem gerust contact op. Wij helpen uw kinderen graag.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.