Kindergebit wisselen Kliniek Tandheelkunde Sneek
Ook uw kind verdient
de beste mondzorg

Tanden wisselen - Kliniek Tandheelkunde Sneek

De eerste tandjes van uw kind kunnen doorkomen vanaf een  leeftijd van drie maanden. Na circa dertig maanden is het melkgebit volledig doorgekomen. Rond het zesde levensjaar van kinderen beginnen ze met het wisselen van hun melkgebit. Het wisselen van tanden is voor kinderen een spannende gebeurtenis. Het geeft ze namelijk het gevoel “groot te worden”. De wisselperiode is een heel belangrijke fase in de ontwikkeling van het blijvende gebit. Het is dan ook essentieel om, wanneer de nieuwe tanden en kiezen doorbreken, erg zorgvuldig te blijven poetsen. Het glazuur van de kiezen is namelijk erg kwetsbaar.

  

Wat gebeurt er na het wisselen van het melkgebit?

Nadat alle melktanden zijn gewisseld, groeien er rond de leeftijd van 13 jaar nog de grote kiezen door. Doordat het glazuur van doorkomende kiezen nog niet is uitgehard, zijn de kiezen net na het doorbreken extra gevoelig voor het krijgen van gaatjes. De laatste kiezen die doorbreken zijn de verstandskiezen. Deze kiezen breken gemiddeld tussen het achttiende en vierentwintigste levensjaar door. In enkele gevallen komen de verstandskiezen echter niet door of zijn zelfs niet aanwezig.  De nieuwe, blijvende tanden en kiezen hebben een sterker glazuur dan de melktanden en -kiezen.

 

Wat kan uw kind doen met een uitgevallen melktand?

Omdat het wisselen van het melkgebit een spannende gebeurtenis voor uw kind kan zijn, kunt u diverse dingen doen om bewust met het gebit om te gaan. Wanneer uw kind een tand heeft gewisseld kunt u bijvoorbeeld:

 

  • De tand bewaren in een speciaal doosje
  • Inruilen voor een cadeautje
  • De uitgevallen melktand onder het kussen leggen in de hoop dat de tandenfee langs komt

 

Afwijkingen in de ontwikkeling van het kindergebit

In sommige gevallen kunnen er afwijkingen plaatsvinden in de ontwikkeling van het kindergebit. Zo kan het voorkomen dat het wisselen niet plaatsvindt, er te veel tijd tussen het wisselen van tanden zit of dat er een tand of kies doorkomt terwijl de melktand of -kies nog vast zit. Om de ontwikkelingen van het gebit van uw kind goed in de gaten te houden worden er periodieke controles uitgevoerd. Hierdoor kunnen er eventuele maatregelen genomen worden als er afwijkingen te zien zijn.

 

Vragen over tanden wisselen?

Kliniek Tandheelkunde Sneek begeleidt uw kind graag bij de ontwikkeling van het gebit. Neem gerust contact op. Wij helpen uw kinderen graag.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.