Kindergebit wisselen Kliniek Tandheelkunde Sneek
Ook uw kind verdient
de beste mondzorg
Schrijf u in

Tanden wisselen

Vanaf een leeftijd van drie maanden kunnen de eerste tandjes van uw kind doorkomen. Na circa dertig maanden is het melkgebit volledig doorgekomen. Wanneer kinderen rond de zes jaar zijn beginnen ze met wisselen van het melkgebit. Dit is een zeer spannende periode voor kinderen, het geeft ze namelijk het gevoel dat ze ‘groot worden’. De wisselperiode is een heel belangrijke fase in de ontwikkeling van het blijvende gebit. Het is dan ook essentieel om, wanneer de nieuwe tanden en kiezen doorbreken, erg zorgvuldig te blijven poetsen. Het glazuur van de kiezen is namelijk erg kwetsbaar.

  

Wat gebeurt er na het wisselen van het melkgebit?

Nadat alle melktanden zijn gewisseld, groeien er rond de leeftijd van 13 jaar nog de grote kiezen door. Het glazuur van de doorkomende kiezen is nog niet volledig uitgehard, waardoor de kiezen na het doorbreken extra gevoelig zijn voor gaatjes. De laatste kiezen die doorbreken zijn de verstandskiezen, welke rond het achttiende en vierentwintigste levensjaar doorkomen. In enkele gevallen komen de verstandskiezen echter niet door of zijn zelfs niet aanwezig.  De nieuwe, blijvende tanden en kiezen hebben een sterker glazuur dan de melktanden en -kiezen.

 

Wat kan uw kind doen met een uitgevallen melktand?

Het wisselen van het melkgebit kan een spannende gebeurtenis voor uw kind zijn. U kunt diverse acties ondernemen om zo bewust mogelijk met het gebit om te gaan. Wanneer uw kind een tand heeft gewisseld kunt u bijvoorbeeld:

 

  • De tand bewaren in een speciaal doosje
  • Inruilen voor een cadeautje
  • De uitgevallen melktand onder het kussen leggen in de hoop dat de tandenfee langs komt

 

Afwijkingen in de ontwikkeling van het kindergebit

In een aantal gevallen kunnen er afwijkingen ontstaan in de ontwikkeling van het kindergebit. Zo kan het voorkomen dat het wisselen niet plaatsvindt, er te veel tijd tussen het wisselen van tanden zit of dat er een tand of kies doorkomt terwijl de melktand of -kies nog vast zit. De ontwikkelingen van het gebit van uw kind wordt goed in de gaten gehouden tijdens de periodieke controle. Mochten er afwijkingen te zien zijn dan wordt er een behandelplan opgesteld.

 

Vragen over tanden wisselen?

Kliniek Tandheelkunde Sneek begeleidt uw kind bij de ontwikkeling van het gebit. Neem gerust contact met ons op voor een afspraak. Wij helpen uw kinderen graag.