Wat te doen als ...Voor sommige zaken bestaan geen noodplan. Ze gebeuren altijd onverwachts en een directe oplossing is simpelweg niet voorhanden. Zo brak bij ons in de praktijk op een zekere ochtend de hoofdsteun van een behandelstoel af. De dag was nog jong en de afsprakenlijst lang. Hoe pak je zoiets als team op?


We zijn met het team bij elkaar gaan zitten om alle opties op een rij te zetten. Ons uitgangspunt is altijd dat de patiënt niet de dupe mag worden. Afspraken afzeggen is geen optie, tenzij het echt niet anders kan! Dus, welke patiënten hebben vandaag een afspraak? Wie van hen kan beslist niet zonder hoofdsteun en welke mensen kunnen dat wel?

 

Al met al zijn we die dag eigenlijk heel goed doorgekomen.  We hebben geen patiënten af hoeven bellen omdat de hoofdsteunen van onze andere behandelstoelen compatible bleken te zijn met de gehavende stoel. Daardoor konden we gedurende de dag af en toe een wisseltruc toepassen en werd de hoofdsteun beschikbaar voor patiënten die ‘m echt nodig hebben. We hebben er veel van geleerd en daar kunnen we ons voordeel mee doen wanneer er een volgende keer iets onverwachts gebeurt.

 

Natuurlijk waren we wek héél blij toen de leverancier de volgende dag bij ons op de stoep stond met een nieuwe hoofdsteun.

 

Hoe reageer je het beste op onvoorziene zaken?

  • Blijf rustig en raak niet in paniek. Je wilt tenslotte ook graag dat de teamleden rustig blijven!
  • Zoek naar praktische direct toepasbare oplossingen.
  • Informeer je patiënten. Wanneer je de situatie uitlegt, hebben mensen vaak begrip.
  • Trek één lijn met je team. Juist in ongewone situaties is het belangrijk om van elkaar te weten in welke richting je beweegt.
  • Bewaar je gevoel voor humor en relativeer; het maakt zaken lichter en het geeft energie!

Doris Post

Praktijkmanager Kliniek Tandheelkunde Sneek


Bekijk de blogs van Doris Post op Medisch Ondernemen

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.