Tanden poetsen Kliniek Tandheelkunde Sneek

Tanden poetsen van kinderen

Wij adviseren om vanaf jonge leeftijd te beginnen met een goede mondverzorging, zodat het gebit gezond blijft. Het is belangrijk om tandplak te verwijderen zodat de topconditie van het gebit behouden wordt. Tandplak is een wit-geel laagje wat moeilijk zichtbaar is. Het ontstaat doordat er continu nieuwe voedselresten en bacteriën in de mond komen. Tandplak ontstaat op en tussen uw tanden, kiezen en op de overgang naar het tandvlees. Om deze reden is het essentieel om direct met poetsen te beginnen wanneer de eerste tanden van uw kind doorbreken, zodat het gebit gezond blijft.

 

Tanden poetsen bij kinderen

Let bij de mondverzorging van uw kinderen op de volgende zaken:

 

  • Poets het gebit twee keer per dag, gedurende twee minuten
  • Begin direct met tandenpoetsen wanneer de eerste tandjes doorbreken. Vanaf ongeveer zes jaar kunnen kinderen zelfstandig tandenpoetsen
  • Poets de tanden van uw kind nog één keer per dag na tot zij een leeftijd van ca. 10 jaar hebben
  • Neem bij het napoetsen van het gebit extra de tijd zodat de doorbrekende tanden en kiezen ook goed verzorgd worden
  • Gebruik bij kinderen een speciale tandenborstel. Deze bevat zachte haren
  • Periodieke professionele gebitsreiniging door Kliniek Tandheelkunde Sneek

 

Hoe poets ik de tanden van mijn kinderen?

Voor een goede mondverzorging adviseren wij om met korte horizontale bewegingen de tanden te poetsen. De overgang tussen de tanden en het tandvlees heeft daarbij extra aandacht nodig. Voor een optimale poetstechniek plaatst u de tandenborstel in een hoek van 45 graden op uw tanden, waarna u de tandenborstel zacht heen en weer op het tandvlees beweegt zodat de tandplak zowel van het tandvlees als van de tand wordt ontdaan. Gebruik een tandenborstel met een kleine kop en zachte haren, dit zorgt ervoor dat u overal makkelijk en pijnloos bij kunt komen. Wij adviseren om een elektrische tandenborstel te gebruiken, dit geeft het beste resultaat. Kies daarnaast ook altijd voor een fluoride tandpasta, welke het tandglazuur versterkt. Voor kinderen tot en met vier jaar zijn er speciale peutertandpasta’s met minder fluoride. Vanaf vijf jaar kunnen kinderen gebruik maken van tandpasta voor volwassenen.

 

Maak een afspraak

Wilt u ook het gebit van uw kind optimaal laten behandelen? Maak dan gerust een afspraak of neem contact met ons op. Wij zorgen voor een juiste behandeling voor uw kind!