Praktijkvisitatie: een frisse blik van buitenaf

In mei bezochten twee collega-tandartsen onze praktijk voor een visitatie. Natuurlijk was het spannend: een collega van buitenaf die een kijkje bij jou in de keuken komt nemen. Maar buiten dat was het vooral een inspirerende en leerzame ervaring.

 

Praktijkvisitatie begint achter je bureau, met het invullen van een online vragenlijst. Daarna komen er twee visiteurs bij de praktijk op bezoek. In de mondzorg kan dat via ANT, KNMT of NvM georganiseerd worden. In ons geval was de hoofdvisiteur een KNMT-lid die zijn sporen in het vak verdiend heeft. Hij of zij neemt een collega-tandarts mee die binnenkort zelf een praktijkvisitatie ondergaat of net heeft ondergaan.  De visiteurs kijken kritisch naar jouw praktijk, maar met respect en nadrukkelijk met een positieve insteek. Welke dingen gaan goed binnen de praktijk? En natuurlijk ook: wat kan er nog beter? En dat alles in een collegiale sfeer, wat ik erg kon waarderen.

 

Andere kijk

Wat wordt er zoal onder de loep genomen? Het gaat om allerhande zaken die de kwaliteit van je praktijkvoering bepalen. Denk aan de dossiervoering, je uitingen naar buiten, de manier waarop met je richtlijnen voor veiligheidsregels omgaat, het functioneren van je personeel, het patiëntenperspectief en de patiëntenveiligheid.  De twee visiteurs namen dossiers door en interviewden onze medewerkers. Hen werd bijvoorbeeld gevraagd of zij zich binnen de organisatie gehoord voelen, of zij de kans krijgen hun eigen visie en eigen ideeën in te brengen en of daar vervolgens ook iets mee gedaan wordt.

 

Een neutrale vakgenoot die meekijkt in jouw praktijk ziet dingen waar jij je zelf helemaal niet bewust van bent. Onze visiteurs wezen ons op een paar blinde vlekken. Een voorbeeld. Wij hebben als praktijk wel een klachtenregeling maar deze is niet terug te vinden op de website. Het was voor ons zo vanzelfsprekend dat we over het hoofd zagen om dat via de website kenbaar te maken!

 

Conclusies

We willen als branche graag meer uniformiteit in onze praktijkvoering en dossiervorming. Ook vanuit dat perspectief is het nuttig om regelmatig met elkaar mee te kijken. Is je dossiervorming consequent en punctueel? Wat zijn mogelijke verbeterpunten? Juist op dit gebied kunnen wel eens blinde vlekken ontstaan. Fijn om daarop attent gemaakt te worden!

 

De conclusies en adviezen van de visiteurs geven je als praktijk handvatten om een kwaliteitsslag te maken. Het draait bij de evaluatie overigens niet alleen om de zaken die beter kunnen. Wat wel goed gaat wordt ook benoemd. Een praktijkvisitatie kan daarnaast ook een hele mooie voorbereiding zijn op een ISO of HKZ-certificering.


Ik kan het elke tandartspraktijk van harte aanbevelen om een praktijkvisitatie te doen. Een frisse kijk van iemand van buitenaf is inspirerend en helpt je om je praktijk en je team naar een hoger niveau te tillen.

Doris Post

Praktijkmanager Kliniek Tandheelkunde Sneek

Lees de blog van Doris Post op Medisch Ondernemen!

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.