Paradontologie Kliniek Tandheelkunde Sneek
Behoefte aan goede mondzorg
en een stralend gebit?
Maak een afspraak

Parodontologie

 

Parodontologie is een vakgebied dat zich richt op de behandeling van tandvleesaandoeningen. Deze aandoeningen kunnen de tanden, kiezen en het kaakbot aantasten. Tandvleesontstekingen komen bij zo’n 80% van de mensen voor, waarbij in 35% van de gevallen al aantasting in een hoger stadium hebben. Veel mensen zijn zich niet bewust van het probleem omdat ze geen klachten ervaren. Parodontitis kan hierdoor lang onopgemerkt blijven. Onze parodontoloog behandelt verergerde tandvleesontstekingen: parodontitis. 

 

Een tandvleesontsteking is een ontsteking van het bind- en steunweefsel rondom de tanden en kiezen. . Tandvleesontstekingen worden voornamelijk veroorzaakt door tandplak. Tandplak blijft vaak voor een lange periode onopgemerkt doordat het zich nestelt op de overgang tussen de tanden en het tandvlees. Wanneer de tandvleesontsteking niet behandeld wordt kan het leiden tot grote gebitsproblemen. De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitspreiden richting het kaakbot. Hierdoor kunnen tanden en kiezen loslaten van het tandvlees. Het gevolg hiervan is dat er nog meer tandplak ontstaat, waardoor de ontsteking steeds heviger wordt. In het ergste geval kunnen uw tanden en kiezen uitvallen. Door een periodieke controle bij de tandarts of mondhygiëniste kan een tandvleesontsteking vroegtijdig worden ontdekt en behandeld.

  

Herken tijdig een tandvleesontsteking 

Hoe kunt u een vroegtijdige tandvleesontsteking herkennen? De kenmerken van ontstoken tandvlees zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees. Ontstoken tandvlees herkent u daarnaast aan een slechte adem of een vieze smaak in uw mond. Het tandvlees kan pijnlijk aanvoelen of bloeden tijdens het tandenpoetsen. Een verergerde tandvleesontsteking, ook wel parodontitis genoemd, kan er in het ergste geval voor zorgen dat uw tanden en kiezen uitvallen. Om tandverlies te voorkomen is het belangrijk om uw tandvleesontsteking tijdig op te merken. Met goede mondhygiëne verwijdert u dagelijks de tandplak van uw tanden en kiezen. Poets 2 à 3 maal per dag 2 minuten met fluoridetandpasta. Daarnaast is het belangrijk om dagelijks de ruimten tussen uw tanden en kiezen met tandenstokers, ragers of flosdraad te reinigen. Alleen (na)spoelen met mondwater is dus niet voldoende. 

Symptomen van parodontitis

U kunt parodontitis herkennen aan een aantal veel voorkomende symptomen: 

  

  • Rood, slap of gezwollen tandvlees; 
  • Bloedend tandvlees tijdens het poetsen; 
  • Vieze smaak in de mond; 
  • Terugtrekkend tandvlees; 
  • Veranderende stand van de tanden; 
  • Slechte adem. 

  

Ervaart u een van deze vervelende symptomen van parodontitis? Maak dan direct een afspraak bij uw tandarts of mondhygiënist.

  

Vergoeding voor parodontitis behandeling 

De zorg door de mondhygiënist wordt vergoed bij een aanvullende verzekering voor tandheelkundige zorg. Heeft u vragen of twijfelt u of u in aanmerking komt voor deze mogelijke vergoeding? Informeer naar de voorwaarden bij uw zorgverzekeraar! 

  

Maak een afspraak! 

Heeft u last van een tandvleesontsteking of wilt u uw tandvlees laten controleren?Dan kunt u altijd bij ons langs komen. Kliniek Tandheelkunde Sneek is gespecialiseerd op het gebied van parodontologie. Bent u geïnteresseerd in een behandeling of vermoed u dat u last heeft van een tandvleesontsteking? Neem dan vandaag nog contact op met Kliniek Tandheelkunde Sneek of schrijf u online bij ons in. Wij helpen u graag!