Paradontologie Kliniek Tandheelkunde Sneek
Behoefte aan goede mondzorg
en een stralend gebit?
Maak een afspraak

Parodontologie

Parodontologie is een vakgebied dat zich richt op het steunweefsel van de tanden en kiezen, het kaakbot en het tandvlees. Zo’n 80% van de mensen heeft last van tandvleesontstekingen en 35% zelfs in een vergevorderd stadium. Veel mensen zijn zich niet bewust van het probleem aangezien zij geen klachten ervarenParodontitis kan hierdoor lang onopgemerkt blijven. Ons specialisme parodontologie behandelt vergevorderde tandvleesontstekingen: parodontitis. 

 

Een tandvleesontsteking is een ontsteking van het bind- en steunweefsel rondom de tanden en kiezenTandplak, wat wordt veroorzaakt door bacteriënis de voornaamste oorzaak van een tandvleesontsteking. De tandplak blijft vaak voor een lange periode onopgemerkt doordat het zich nestelt op de overgang tussen de tanden en het tandvlees. Wanneer de ontsteking niet behandeld wordt kan de tandvleesontsteking uitgroeien tot een hardnekkig probleem. De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitspreiden richting het kaakbot. Hierdoor kunnen tanden en kiezen loslaten van het tandvlees. Het gevolg hiervan is dat er nog meer tandplak ontstaatwaardoor de ontsteking steeds heviger wordt. In het uiterste geval kunnen uw tanden en kiezen uitvallen. Een periodieke controle bij de tandarts of de mondhygiënist kan ervoor zorgen dat een tandvleesontsteking vroegtijdig kan worden ontdekt. Mogelijk tandverlies kan hierdoor voorkomen worden 

 

Herken tijdig een tandvleesontsteking 

Herken een tandvleesontsteking tijdig om vervelende gevolgen te voorkomen. Ontstoken tandvlees herkent u aan een nare adem of een aparte smaak in uw mond. Het tandvlees kan pijnlijk aanvoelen of bloeden tijdens het tandenpoetsen. De kenmerken van ontstoken tandvlees zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees. Een vergevorderde tandvleesontsteking, ook wel parodontitis genoemd, kan ervoor zorgen dat uw tanden en kiezen uitvallen. Het kaakbot wordt namelijk langzaam afgebroken door de vergevorderde ontsteking. De afbraak van het kaakbot kan ertoe leiden dat uw tanden en kiezen losraken en in het ergste geval zelfs uit vallen. Eenmaal afgebroken kaakbot kan zich niet meer herstellen. Om tandverlies te voorkomen is het belangrijk om uw tandvleesontsteking tijdig op te merken. Met goede mondhygiëne verwijdert u dagelijks de tandplak van uw tanden en kiezen. Poets 2 á 3 maal per dag 2 minuten met fluoridetandpasta. Daarnaast is het belangrijk om dagelijks de ruimten tussen uw tanden en kiezen met tandenstokers, ragers of flossdraad te reinigen. Alleen spoelen met een speciaal mondspoelmiddel is dus niet voldoende. 

Symtomen van parodontitis

U kunt parodontitis herkennen aan een aantal veel voorkomende symptomen: 

 

  • Rood, slap of gezwollen tandvlees; 
  • Bloedend tandvlees tijdens het poetsen; 
  • Vieze smaak in de mond; 
  • Terugtrekkend tandvlees; 
  • Veranderende stand van de tanden; 
  • Slechte adem. 

 

Ervaart u een van deze vervelende symptomen van parodontitis? Maak dan direct een afspraak bij de tandarts of mondhygiënist. Zelf kunt u het risico op parodontitis verminderen door uw tanden dagelijks optimaal te reinigenHierdoor wordt tandplak verwijderd en voorkomt u ontstoken tandvlees. 

 

Vergoeding voor parodontitis behandeling 

De zorg door demondhygiënist wordt vergoed bij een aanvullende verzekering voor tandheelkundige zorg. Heeft u vragen of twijfelt u over deze mogelijke vergoeding? Informeer naar de voorwaarden bij uw zorgverzekeraar! 

 

Maak een afspraak! 

Heeft u last van een tandvleesontsteking? Kom bij ons langs. Kliniek Tandheelkunde Sneek is gespecialiseerd op het gebied van parodontologieBent u geïnteresseerd in een behandeling of vermoed u dat u last heeft van een tandvleesontsteking? Neem dan vandaag nog contactop met Kliniek Tandheelkunde Sneek of schrijf u onlinebij ons in. Wij helpen u graag!