Paradontologie Kliniek Tandheelkunde Sneek
Behoefte aan goede mondzorg
en een stralend gebit?
Maak een afspraak

Parodontologie

Parodontologie is een specialisme dat zich richt op het steunweefsel van de tanden en kiezen, het kaakbot en het tandvlees. Zo’n 80% van de mensen heeft last van een ontsteking aan het tandvlees en 35% zelfs in een vergevorderd stadium. Veel mensen ervaren hierbij geen klachten en zijn zich dus niet bewust van het probleem. Parodontitis kan hierdoor lang onopgemerkt blijven. Ons specialisme parodontologie behandelt vergevorderde tandvleesontstekingen: parodontitis.

Bij een tandvleesontsteking is het bind- en steunweefsel rondom de tanden en kiezen, ontstoken. Tandplak is de voornaamste oorzaak van een tandvleesontsteking en wordt veroorzaakt door bacteriën. De tandplak nestelt zich op de overgang tussen de tanden en het tandvlees en blijft vaak voor een lange periode onopgemerkt. Wanneer deze niet behandeld wordt kan de tandvleesontsteking uitgroeien tot een hardnekkig probleem. De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden richting het kaakbot. De tanden en kiezen kunnen hierdoor losraken van het tandvlees. Het gevolg hiervan is dat er nog meer tandplak ontstaat waardoor de ontsteking dieper komt te zitten. In het uiterste geval kunnen uw tanden en kiezen uitvallen. Ga dan ook regelmatig naar de tandarts en de mondhygiënist die tijdig een tandvleesontsteking kan ontdekken en tandverlies voorkomen. Want voorkomen is beter dan genezen!

 

Herken tijdig een tandvleesontsteking

Herken een tandvleesontsteking tijdig om vervelende gevolgen te voorkomen. Ontstoken tandvlees herkent u aan een vieze adem of een rare smaak in uw mond. Het tandvlees kan pijnlijk aanvoelen en bloeden bij het tandenpoetsen. Kenmerken die optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees. Een vergevorderde tandvleesontsteking, ook wel parodontitis genoemd, bedreigt het houvast van uw tanden en kiezen. Het kaakbot wordt namelijk langzaam afgebroken door de ontsteking. Dit kan ertoe leiden dat op den duur uw tanden en kiezen los komen te staan en in het ergste geval zelfs uit kunnen vallen. Eenmaal afgebroken kaakbot kan zich niet meer herstellen. Herken daarom tijdig een tandvleesontsteking en voorkom tandverlies. Met goede mondhygiëne verwijdert u dagelijks de tandplak van uw tanden en kiezen. Poets 2 á 3 maal per dag 2 minuten met fluoridetandpasta. Daarnaast is het belangrijk om dagelijks de ruimten tussen uw tanden en kiezen met tandenstokers, ragers of flossdraad te reinigen. Alleen spoelen met speciale spoelmiddelen is dus niet voldoende.

 

Symptomen van parodontitis

U kunt parodontitis herkennen aan een aantal symptomen:

 

  • Rood, slap of gezwollen tandvlees;
  • Bloedend tandvlees tijdens het poetsen;
  • Vieze smaak in de mond;
  • Terugtrekkend tandvlees;
  • Veranderende stand van de tanden;
  • Slechte adem.

 

Ervaart u een van deze symptomen van parodontitis? Maak dan tijdig een afspraak bij de tandarts of mondhygiënist. Zelf kunt u het risico op parodontitis sterk verminderen door dagelijks uw tanden twee keer te poetsen en door dagelijks tandenstokers te gebruiken. Hierdoor wordt tandplak verwijderd en voorkomt u ontstoken tandvlees.

 

Vergoeding voor parodontitis behandeling

De zorg door de mondhygiëniste wordt alleen vergoed als u een aanvullende verzekering voor tandheelkundige zorg heeft afgesloten. Heeft u vragen of twijfelt u over de vergoeding? Informeer naar de voorwaarden bij uw zorgverzekeraar!

 

Maak een afspraak!

Heeft u last van ontstoken tandvlees? Kom dan bij ons langs. Kliniek Tandheelkunde Sneek is gespecialiseerd op het gebied van parodontologie: het behandelen van tandvleesontstekingen. Heeft u interesse in een behandeling of vermoedt u dat u last heeft van een tandvleesontsteking? Neem dan vandaag nog contact op met Kliniek Tandheelkunde Sneek of schrijf u online bij ons in. Wij helpen u graag!