Lach jij je tanden echt bloot?

Losse prothese of tanden die ontbreken
Een moeder vertelde mij onlangs een leuk verhaal over haar zoontje. Hij moet vaak heel erg gapen, zo ook bij een bezoek aan oma. Op een gegeven moment zegt oma op verongelijkte toon tegen haar kleinzoon: "Als ik gaap, hou ik altijd keurig netjes mijn hand voor de mond!" Waarop het kleine mannetje slim opmerkt: "Dat hoef ik niet te doen oma, want mijn gebit zit gewoon goed vast." Samen met zijn moeder heb ik daar natuurlijk smakelijk om gelachen. Het grappige mannetje legt zijn hand op de zere mond. Een slecht zittende (gedeeltelijke) prothese, losse tanden of kronen of het ontbreken van tanden kunnen er voor zorgen dat iemand bij een gulle lach de hand voor de mond slaat. Maar dat is helemaal niet nodig. Als er tand(en) missen, is dat prima op te vangen met een kroon, implantaat of goed passende prothese.

Bezoek regelmatig de tandarts, ook met prothese of implantaat

Een slecht zittende prothese kan de gezondheid schaden. Als tanden en kiezen namelijk zijn getrokken, slinkt de kaakwal omdat het zijn functie om tanden en kiezen steun te geven verliest. Dit is een normaal proces en gaat eigenlijk altijd door. Mijn advies is om, wanneer u een (gedeeltelijke) prothese of implantaten heeft, juist ook de tandarts te blijven bezoeken. Ga minstens twee keer per jaar naar de tandarts om te laten controleren of de prothese nog goed passend is. Mocht er bijvoorbeeld aanslag op de prothese zitten, dan kan de tandarts of mondhygiëniste dit weg halen. Toch zal op zeker moment een prothese minder houvast op de kaak hebben en moet het kunstgebit worden aangepast of vernieuwd. Uiteindelijk is er zo weinig kaakbot over dat de prothese niet meer passend te maken is. Dat is natuurlijk heel vervelend. Ook dan zijn er nog wel oplossingen in de vorm van implantaten.

Implantaten

Implantaten geven een kunstgebit houvast zodat de prothese niet meer kan verschuiven. Dan is een hand voor de mond niet meer nodig tijdens het gapen. Ook voor behoud en garantie van implantaten is het belangrijk dat ze regelmatig worden gecontroleerd en gereinigd. En zorg er zelf ook voor om een implantaat of prothese optimaal te houden door het goed schoon te houden. Zodat u net als het jongetje kunt gapen, lachen en praten, zonder de hand voor de mond te hoeven doen. Want dat komt uw gezondheid en uitstraling alleen maar ten goede. Ik zou eigenlijk zeggen, doe uzelf een groot plezier en ga naar uw tandarts voor advies.

Open dag 17 maart a.s., 13.00 uur tot 16.00 uur

Kom gerust op 17 maart a.s. naar de open dag met alle informatie over prothese, klikgebit, implantaten en behandeling onder volledige narcose bij Kliniek Tandheelkunde Sneek, Simmerdyk 14b in Sneek.


Frank Post
Tandarts Implantoloog Kliniek Tandheelkunde Sneek

Bekijk de HealthCare specialist pagina bij Ondernemend Friesland
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.