Innovatie met 3D voor een nog betere mondzorg!

Het is belangrijk om als tandheelkundige kliniek continu te werken aan nieuwe innovaties voor een goede en veilige mondgezondheid! Als tandarts-implantoloog volg ik alle nieuwe ontwikkelingen om zo te bepalen welke innovaties ik in mijn praktijk kan toepassen. Daarbij is alles er op gericht om de gezondheid van de patiënt op een zo hoog mogelijk niveau te houden. Graag neem ik u mee in de 3-D Röntgen ontwikkelingen.

 

Analyse: hoe is het met het gebit?

Voordat we aan een behandeling kunnen beginnen is het belangrijk om een goede analyse te doen. Daarbij geeft een 3D scan een compleet overzicht van het gebit, de kaken en het gebied dat er omheen ligt. Met deze 3D beelden is goed te bepalen waar zenuwbanen lopen, hoeveel bot er is en wat de conditie is van het bot. Zo geeft een dergelijke 3D foto bijvoorbeeld hele goede informatie bij het optimaal plaatsen van implantaten en bij een wortelkanaalbehandeling als de zenuwkanalen moeilijk te vinden zijn.

 

Hoe werkt 3D röntgen?

Normale röntgen foto’s tonen 2 zogenaamde platte dimensies. De nieuwe 3D röntgen mogelijkheden stelt de tandarts in staat het gebit in drie dimensies te bekijken. De 3D röntgen, ook wel CBCT genoemd (Cone Beam-ComputerTomografie), geven dan ook een duidelijker beeld dan normale röntgen. Met 3D wordt de gehele kaak in kaart gebracht en zijn we in staat om een nog betere diagnose te stellen en te bepalen wat de beste behandeling is.

 

Toepassingen 3D röntgen

Met de nieuwste generatie CBCT-scanner worden de opnames voor de patiënt gemakkelijk en comfortabel gemaakt met een zeer gedetailleerd beeld en minimale stralingsbelasting. Het is digitaal en voor veel doeleinden te gebruiken. Een 3D opname kan worden gebruikt voor o.a. het onderzoeken van mogelijkheden met betrekking tot implantologie en het opsporen van ontstekingen en wortelfracturen. 3D wordt ook ingezet bij het plaatsen van implantaten.

 

Voordelen 3D röntgen

Omdat het kijken vanuit 3 dimensies nog preciezer is, is de nauwkeurigheid van een 3D 99,9 % dus alles is zichtbaar. Om hiermee te kunnen werken moet de tandarts gecertificeerd zijn. Verder is het grote voordeel dat het sterk bijdraagt aan een doelmatige en veilige zorg voor soms de meest complexe problemen van het gebit.

 

Frank Post

Frank Post heeft al meer dan 25 jaar ervaring als tandarts-implantoloog en is eigenaar van Kliniek Tandheelkunde Sneek, gezondheidscentrum Simmerdyk. Belangrijke specialismen zijn behandelingen onder volledige narcose, angst patiënten, implantologie, parodontologie en uitgebreide esthetische gebitsrenovaties. www.tandartssneek.nl