In de winter genieten van daglicht

Een goede nachtrust is onontbeerlijk voor een productieve werkdag. Gelukkig ben ik over het algemeen een goede slaper en ik ga vrijwel altijd met plezier én uitgerust naar mijn werk toe, maar de laatste tijd ben ik ook nog behoorlijk fit wanneer ik aan het einde van de dag de praktijk verlaat. Dit heeft alles te maken met de verlichting.

Sinds een paar maanden zijn wij namelijk over op ledverlichting. Natuurlijk, we willen graag energie besparen. Een ledlamp veroorzaakt bovendien veel minder CO2-uitstoot. Dus toen een leddealer met mij een gesprek aanvroeg stond ik daar open voor. Maar dat ledlampen veel meer rust geven, dát was nieuw voor mij en maakte mij nieuwsgierig.


Beter focussen

We zijn gestart met een proef op ons kantoor. En het bleek te kloppen. Deze verlichting geeft meer rust, ik blijf gedurende de hele dag door energieker en kan beter focussen op mijn werk. Hoe dat komt? Het licht is rustig, het flikkert niet zoals je bij TL-verlichting vaak ziet, het werkt ook niet verblindend én geeft geen hitte af. Maar wat me het meeste treft is dat het zo veel op daglicht lijkt. In een praktijk waar relatief weinig daglicht ‘vanzelf binnenkomt’  is dat een verademing.


Afstemming per werkplek

Inmiddels hangt er ledverlichting in de behandelkamers, het kantoor, de ontvangstbalie, de kantine, de rustruimte en de gang. Per ruimte kun je de verlichting afstemmen op sterkte, dat kan zelfs per individuele werkplek. Onze receptionisten moesten aanvankelijk even wennen want het geeft meer licht dan ze gewend waren, maar ook zij geven nu aan dat ze meer energie ‘overhebben’ hebben na een dag werken. Ook de tandartsen zijn blij: het licht geeft een beter zicht, waardoor het makkelijker is om het gebit van de patiënt te beoordelen.

 

Donkere dagen

De nieuwe verlichting heeft ons allemaal in positieve zin verrast. Ik kijk uit naar winterdagen die voor de deur staan: voor het eerst zullen we ook tijdens de donkere dagen kunnen genieten van daglicht.

 

Doris Post

Praktijkmanager Kliniek Tandheelkunde Sneek

Lees de blog van Doris Post op Medisch Ondernemen!

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.