Gewoon doen wat je gevraagd wordt

 

Een van mijn hobby’s is zeilen en afgelopen zomer gingen we er dan ook met de boot op uit. De eerste paar dagen was ik alleen met mijn man. Later in de week stapten 2 van onze kinderen op en weer een paar dagen later kwam nummer 3 aan boord. Zo'n groep bij elkaar op een zeilboot deed mij af en toe denken aan het team in onze praktijk.

 

Het is altijd even wennen, de eerste dagen aan boord. Je bent samen op een kleine ruimte, je bent op elkaar aangewezen en moet als team samenwerken. Mijn man en ik waren vrij snel op elkaar ingespeeld. Maar steeds wanneer de crew groeide, moest er opnieuw geschakeld worden om opnieuw een balans te vinden.

 

Teamwork vraagt om commitment. Je moet allemaal bereid zijn om je in te zetten voor dat gezamenlijke doel. Daarbij is het belangrijk dat je goed samenwerkt en dus goed communiceert.  Er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren, en dan moet er gehandeld worden. Zo’n moment doet zich bijvoorbeeld voor wanneer je snel moet aanleggen. De landvasten moeten worden gecheckt en de fenders moeten buitenboord gehangen worden. Gewoon dóen wat van je gevraagd wordt, is dan essentieel. Dat is dus niet het moment om een discussie te beginnen of om kalm aan te doen.

 

Toen ik na de vakantie terugkwam in de praktijk merkte ik op dat de essentie van teamwork eigenlijk overal hetzelfde is. Aan boord en in de praktijk. Verandert de crew van samenstelling, dan is er opnieuw afstemming nodig. Bij onverwachte situaties moet je als team handelen, en soms moet dat snel. Dat zijn niet de momenten die zich lenen voor discussie. Daar zijn andere momenten voor, en daar maken we graag ruimte voor op een gepast tijdstip. Gewoon doen wat ervan je gevraagd wordt: het hoort bij teamwork.

 

Doris Post

Praktijkmanager Kliniek Tandheelkunde Sneek

 

Bekijk de blogs van Doris Post op Medisch Ondernemen.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.