Kinderen bij de tandarts Tandarts Sneek
Ook uw kind verdient
de beste mondzorg!
Neem contact op

Fluoride advies voor kinderen

Bij Kliniek Tandheelkunde Sneek voorzien wij u voor een fluoride advies voor kinderen. Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen sterker maakt en zorgt voor extra bescherming van het gebit tegen tandbederf en gaatjes. Door te poetsen met een fluoride tandpasta wordt er, tijdens een zuuraanval, minder glazuur verwijderd. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen. Kliniek Tandheelkunde Sneek adviseert om direct te beginnen met poetsen met fluoride tandpasta zodra de eerste tandjes doorkomen bij uw kind. De hoeveelheid fluoride in fluoridepeutertandpasta is aangepast aan de leeftijd. Voor de jongere kinderen kunt u speciale peuter- en kleutertandpasta gebruiken, deze bevatten een lager fluoridegehalte dan de tandpasta voor volwassenen. Het gebruik van fluoride speelt een belangrijke rol in de dagelijkse verzorging van het (kinder)gebit.

 

Wat is fluoride?

Fluoride is een stofje dat het glazuur van de tanden op een veilige en effectieve manier harder maakt. Dit is nodig om gaatjes te voorkomen. Fluoride speelt een belangrijke rol bij het verzorgen van het melkgebit en moet daarom dagelijks worden gebruikt. Fluoride zit in tandpasta’s en speciale spoelmiddelen. Wanneer de tanden niet genoeg fluoride bevatten dan maken onze tandartsen een afspraak voor een fluoridebehandeling. Tijdens deze behandeling wordt er een soort gel aangebracht. Op deze manier blijft het gebit bestand tegen gaatjes en behoud uw kind een sterk gebit. 

 

Hoe vaak moet ik poetsen?

U kunt beginnen met 1x per dag poetsen, afhankelijk van de leeftijd van uw kind moet u vaker poetsen.

 

  • 0 t/m 1 jaar: 1 x per dag poetsen met fluoride peutertandpasta;
  • 2 t/m 4 jaar: 2 x per dag poetsen met fluoride peutertandpasta;
  • Vanaf 5 jaar: 2 x per dag poetsen met fluoride tandpasta voor volwassenen of met juniortandpasta.
  • Bij oudere kinderen adviseren wij soms een aanvullende fluoridebehandeling.

 

Kinderen willen vaak al op jonge leeftijd zelfstandig hun tanden poetsen. Stimuleer dit gedrag vooral! Echter poetsen jonge kinderen niet overal even goed, daarom adviseren wij om uw kinderen minstens 1 keer per dag na te poetsen tot een leeftijd van 10 jaar. Op deze manier weet u zeker dat het gebit van uw kind goed wordt gepoetst.

Aanvullende fluoridebehandeling

Mochten er, ondanks het goede poetsen, toch gaatjes ontstaan of krijgt uw kind last van tanderosie? Dan kan de tandarts van Kliniek Tandheelkunde Sneek een fluoridebehandeling geven ter preventie van gaatjes. Een fluoride behandeling is volledig pijnloos en veilig voor uw kind.

 

Tijdens de behandeling wordt een verhoogde concentratie fluoride op de tanden van uw kind aangebracht. Wanneer uw kind extra risico loopt op gaatjes kan de tandarts ook een fluoridespoeling adviseren. Dit komt vooral veel voor bij kinderen met een beugel.

 

Meer weten over fluoride?

Wilt u meer informatie over het poetsen met fluoridetandpasta of een fluoride behandeling? Neem dan gerust contact op met Kliniek Tandheelkunde Sneek. Wij helpen uw kinderen graag!