Kinderen bij de tandarts Tandarts Sneek
Ook uw kind verdient
de beste mondzorg!

Fluoride advies voor kinderen

Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen sterker maakt en zorgt voor extra bescherming van het gebit tegen tandbederf en gaatjes. Tijdens een zuuraanval wordt er door het poetsen met fluoride tandpasta minder glazuur verwijdert. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen. Het is van belang om direct te beginnen met het poetsten met fluoridetandpaste wanneer uw kind hun eerste tandjes krijgen. De hoeveelheid fluoride in fluoridepeutertandpasta is aangepast aan de leeftijd. Voor jonge kinderen is er speciale peuter- en kleutertandpasta met een lager fluoridegehalte dan de tandpasta voor volwassenen. Fluoride is erg belangrijk in de dagelijkse verzorging van het gebit. 

 

Wat is fluoride?

Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen sterker maakt en daarnaast minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Deze zuren veroorzaken gaatjes in het gebit. Een kind wisselt vanzelf zijn melkgebit voor het blijvend gebit. Een slechte verzorging van het melkgebit kan ook het blijvend gebit beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om fluoride dagelijks te gebruiken bij het verzorgen van het melkgebit. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in de tanden en kiezen te voorkomen.

 

Hoe vaak moet ik poetsen?

U kunt beginnen met 1x per dag poetsen, afhankelijk van de leeftijd moet u vaker poetsen.

 

  • 0 t/m 1 jaar: 1 x per dag poetsen met fluoride peutertandpasta;
  • 2 t/m 4 jaar: 2 x per dag poetsen met fluoride peutertandpasta;
  • Vanaf 5 jaar: 2 x per dag poetsen met fluoride tandpasta voor volwassenen of met juniortandpasta.
  • Bij oudere kinderen adviseren wij soms een aanvullende fluoridebehandeling.

 

Meestal willen kinderen al op jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Stimuleer dit gedrag vooral! Op jonge leeftijd poetsen de kinderen niet overal even goed. Wij adviseren dan ook om bij kinderen ten minste 1 keer per dag na te poetsen tot een leeftijd van 10 jaar. Zo weet u zeker dat het gebit goed gepoetst is.

 

Aanvullende fluoridebehandeling

Mochten er, ondanks het goede poetsen, toch gaatjes ontstaan of krijgt uw kind last van tanderosie? Dan kan de tandarts van Kliniek Tandheelkunde Sneek een fluoridebehandeling geven ter preventie van gaatjes. Een fluoride behandeling is volledig pijnloos en veilig voor uw kind. Tijdens de behandeling wordt een verhoogde concentratie fluoride op de tandjes van uw kind aangebracht. Daarnaast kan de tandarts een fluoridespoeling adviseren als uw kind extra risico loopt op gaatjes. Dit is bijvoorbeeld het geval bij beugeldragers.

 

Meer weten over fluoride?

Wilt u meer informatie over het poetsen met fluoridetandpasta of een fluoride behandeling? Neem dan gerust contact op met Kliniek Tandheelkunde Sneek. Wij helpen uw kinderen graag!

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.