Kinderen bij de tandarts Tandarts Sneek
Ook uw kind verdient
de beste mondzorg!
Neem contact op

Fluoride advies voor kinderen

Bij Kliniek Tandheelkunde Sneek vinden we het belangrijk dat kinderen leren over fluoride. We geven daarom in onze kliniek fluoride advies voor kinderen. Fluoride is een natuurlijk stofje die de tanden en kiezen sterker maakt en zorgt voor extra bescherming van het gebit. Door te poetsen met een fluoride tandpasta wordt er, tijdens een zuuraanval, minder glazuur aangetast. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes te voorkomen. Kliniek Tandheelkunde Sneek adviseert om direct te beginnen met een fluoride tandpasta zodra de eerste tandjes bij uw kind doorkomen. De hoeveelheid fluoride in tandpasta is voor kinderen  aangepast aan de leeftijd. Voor de jongere kinderen kunt u speciale peuter- en kleutertandpasta gebruiken, deze bevatten een lager fluoridegehalte dan de tandpasta voor volwassenen. Het gebruik van fluoride speelt op jonge leeftijd al een belangrijke rol in de dagelijkse verzorging van het gebit.

 

Wat is fluoride?

Fluoride is een stofje dat het glazuur van de tanden op een veilige en effectieve manier steviger maakt. Dit is nodig om eventuele gaatjes te voorkomen. Fluoride speelt een belangrijke rol bij het verzorgen van het melkgebit en daarom raden we u aan om het dagelijks te gebruiken. Fluoride zit in zowel tandpasta’s als speciale spoelmiddelen. Wanneer  onze tandartsen opmerken dat de tanden niet genoeg fluoride bevatten, maken we een afspraak voor een fluoridebehandeling. Tijdens deze behandeling wordt er een soort gel aangebracht wat het gebit van uw kind beschermt tegen gaatjes en ervoor zorgt dat uw kind een sterk gebit behoudt.

 

Hoe vaak moet ik poetsen?

U kunt beginnen met één keer per dag poetsen, afhankelijk van de leeftijd van uw kind moet u vaker poetsen.

 

0 t/m 1 jaar: één keer per dag poetsen met fluoride peutertandpasta;

2 t/m 4 jaar: twee keer per dag poetsen met fluoride peutertandpasta;

Vanaf 5 jaar: twee keer per dag poetsen met fluoride tandpasta voor volwassenen of met junior tandpasta.

Bij kinderen boven de 5 jaar adviseren wij soms een aanvullende fluoridebehandeling.

 

Kinderen willen vaak al op jonge leeftijd zelfstandig hun tanden poetsen. We adviseren u om dit gedrag vooral te stimuleren. Hoe eerder kinderen zelfstandig hun tanden poetsen hoe sterker hun gebit uiteindelijk zal zijn. Desondanks poetsen jonge kinderen niet altijd even goed. Wij adviseren daarom om uw kinderen minstens één keer per dag na te poetsen tot zij een leeftijd van 10 jaar hebben. Op deze manier weet u zeker dat het gebit van uw kind optimaal wordt gepoetst.

 

Aanvullende fluoridebehandeling

Mochten er ondanks het goede poetsen toch gaatjes ontstaan of krijgt uw kind last van tanderosie? Dan kan de tandarts van Kliniek Tandheelkunde Sneek een fluoridebehandeling geven voor het voorkomen van gaatjes. Een fluoride behandeling is volledig pijnloos en veilig voor uw kind.

 Tijdens de behandeling wordt een verhoogde concentratie fluoride op de tanden van uw kind aangebracht. Wanneer uw kind extra risico loopt op gaatjes kan de tandarts ook een fluoridespoeling adviseren. Dit komt voornamelijk voor bij kinderen met een beugel.

 

Meer weten over fluoride?

Wilt u meer informatie over het poetsen met fluoridetandpasta of een fluoride behandeling?

Neem dan gerust contact op met Kliniek Tandheelkunde Sneek. Wij helpen u en uw kinderen graag!