Dip op het werk? Práát erover!

Doris Post vergelijkt haar team in de praktijk met haar sportteam. Als het even niet gaat, dan pep je elkaar op. Steun geeft ten slotte ruimte voor energie, toch?

 

Trouw ga ik drie per week naar de sportschool. De afspraak om drie keer per week te trainen heb ik niet alleen met mezelf gemaakt, maar ook met de leden van mijn sportteam. Zonder die afspraak met mijn team is de verleiding om een keer ‘over te slaan’ veel groter. Als ik in een dip zit, vertel ik dat aan mijn teamgenoten. Als iemand een dip heeft, dan proberen we elkaar op te peppen. Zo vangen we elkaar als team op, verbinden we onszelf aan onze doelen en creëren we een leuk teamverband. 

 


Wat ik in de sportschool tegenkom, zie ik ook terug in de praktijk. Als team versterk je elkaar door open naar elkaar te zijn. Heb je een dip op het werk? Praat erover! Dat is wat ik probeer te zeggen. Wanneer je praat over je dip snappen anderen wat er met je aan de hand is en waarom je, je wellicht anders gedraagt. Wanneer je collega’s weten dat je je niet lekker in je vel zit, kunnen zij je steunen. Bijvoorbeeld door samen een kop koffie te drinken, door jou een luisterend oor te bieden of juist door jou even met rust te laten. Praten over je dip neemt spanningen weg en zorgt voor betrokkenheid van het team.

 

Wie in een dip zit en dat kwijt kan bij teamgenoten, voelt zich gesteund en dat geeft ruimte voor nieuwe energie. Als teamgenoten of collega’s elkaar motiveren, aanmoedigen en positief stimuleren kan dat individuele teamleden heel goed uit een dip trekken. Het verstrekt de teamgeest en die positieve benadering straalt niet alleen af op het team, maar ook op je cliënten! Een gemotiveerd team zorgt voor tevreden cliënten!

 

Doris Post 

Praktijkmanager

Kliniek Tandheelkunde Sneek

www.tandartssneek.nl