Vijf redenen om geen afspraak met de tandarts meer over te slaan

20-11-2022

Wie eenmaal een controle-afspraak bij de tandarts overslaat, loopt een verhoogd risico om dat een volgende keer weer te doen. Met als extra risico dat de conditie van het gebit achteruitgaat en kleine problemen uitgroeien tot grote.

 

Uitstelgedrag: de meesten van ons hebben er weleens last van. We wéten dat het belangrijk is om twee keer per jaar langs te komen. Toch voegen we niet altijd de daad bij het woord. Als steuntje in de rug geef ik u daarom vijf goede redenen om voortaan geen afspraak meer over te slaan.

 

1. Laat uw budget van de aanvullende tandverzekering niet ongebruikt. Heeft u de tandarts dit jaar nog niet voor de tweede (of misschien ook nog niet voor de eerste) keer bezocht? Maak dan in elk geval voor de jaarwisseling een afspraak. Anders laat u het gereserveerde budget van uw aanvullende tandverzekering ongebruikt. Dat is erg jammer, want dit geld is bedoeld om uw mondgezondheid op peil te houden. Maak er gebruik van!

 

2. Regelmatig tandartsbezoek helpt om uw gebit beter te verzorgen. Hoe langer het geleden is dat mensen de tandarts bezochten, hoe ‘makkelijker’ nonchalance bij de mondverzorging ‘erin sluipt’. Regelmatige controle en professionele preventieve gebitsreiniging helpen u om uw mondgezondheid op peil te houden én motiveren u om uw gewoonten langer en beter vol te houden. Ons advies is daarom om twee keer per jaar een afspraak te maken.

 

3. De tandarts ziet problemen soms al voordat u klachten heeft. Een beginnend gaatje hoeft nog geen klachten te veroorzaken en u merkt zelf niet altijd direct dat uw tandvlees niet in goede conditie is. De tandarts ziet bij een controle wel dat er iets aan de hand is en kan ingrijpen of u advies geven.

 

4. Met regelmatig tandartsbezoek bewijst u uw kinderen een grote dienst. Vindt u het moeilijk om goede gewoonten vol te houden? Bespaar het uw kinderen. Door uw kind goede gewoontes als vanzelfsprekendheid mee te geven, gaat hen dit straks een stuk makkelijker af. Neem uw kinderen dus mee naar de tweejaarlijkse controle. Tot hun achttiende levensjaar zit tandartszorg, op enkele kleine uitzonderingen na, in de basisverzekering.

 

5. Bang voor de tandarts? Wij helpen u graag. Bent u bang voor de tandarts? Dan bent u niet de enige: tachtig procent van de mensen is weleens bang voor de tandarts. Meld het ons als u een afspraak maakt of op controle komt. We kunnen wat meer tijd inplannen om u op uw gemak te stellen. Bent u lang niet naar de tandarts geweest, is er een uitgebreide behandeling nodig of bent u bang voor pijn? Er zijn veel mogelijkheden om uw gebit zonder pijn weer in gezonde conditie te krijgen. Maak gerust een afspraak!

 

Frank Post

Frank Post heeft al meer dan 25 jaar ervaring als tandarts-implantoloog en is eigenaar van Kliniek Tandheelkunde Sneek, gezondheidscentrum Simmerdyk. Belangrijke specialismen zijn behandelingen onder volledige narcose, angstpatiënten, implantologie, parodontologie en uitgebreide esthetische gebitsrenovaties.