9 Tips voor de aanvullende tandarts verzekering

 

Een aantal zorgverzekeraars gaat vanaf 1 januari voor het eerst werken met een restitutietarief voor een aantal tandartsbehandelingen in de basisverzekering. Dat wil zeggen dat ze bepaalde behandelingen alleen nog maar voor 100% vergoeden als bezitters van een budget- of naturapolis deze ondergaan bij gecontracteerde tandartsen. Dit is het geval bij klikgebitten (VGZ en Menzis) en kunstgebitten (Menzis). Ook in de dekking van de basisverzekering zelf verandert een aantal zaken, rond fronttandvervanging en klikgebitten.

Tips voor tandarts verzekeringen

  • Zeg uw oude verzekering pas op als u zeker weet dat u bij uw nieuwe verzekeraar geaccepteerd bent
  • Kijk goed welke tandheelkundige behandelingen uw aanvullende verzekering precies vergoedt en tot welk bedrag per jaar.
  • U hoeft een basis- en aanvullende verzekering niet bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Pas wel op voor dubbele administratie- en/of poliskosten.
  • De meeste verzekeringen vergoeden maar een bepaald bedrag aan mondzorg per jaar; ga daar slim mee om.
  • Wisselt u van zorgverzekeraar, controleer dan of dit gevolgen heeft voor de vergoeding van behandelingen bij uw eigen tandarts.
  • Soms kunt u pas na enkele jaren verzekerd te zijn vergoedingen krijgen voor bijvoorbeeld een beugel.
  • Vergelijk ieder jaar de polisvoorwaarden van uw verzekering met die van het jaar ervoor. Er verandert regelmatig iets.
  • Overleg met uw tandarts welke behandelingen hij het komende jaar voorziet; stem daar uw verzekering op af.
  • Het eigen risico geldt alleen in de basisverzekering, niet voor aanvullende verzekeringen.


De keuze voor uw tandarts verzekering

Let bij uw keuze voor een basisverzekering op het type polis. Er zijn drie soorten: budget-, natura,- of restitutiepolis. Kiest u voor een budget- of naturapolis dan kan het zijn dat u niet bij alle tandartsen recht hebt op volledige vergoeding van behandelingen in de basisverzekering, zoals een kunstgebit of klikgebit. Bij een restitutiepolis heeft u vrije (tand) artsenkeuze.

 

Bent u aanvullend verzekerd voor de tandarts? Vergelijk dan ieder jaar de polisvoorwaarden van uw verzekering met die van het jaar ervoor. Zo heeft zorgverzekeraar De Friesland de vergoeding van beugels geheel uit een van haar aanvullende verzekeringen geschrapt. Controleer ook of eventuele wijzigingen gevolgen heeft voor de vergoeding van behandelingen bij uw eigen tandarts.

 

Mondzorg voor kinderen tot 18 jaar zit in de basisverzekering. Dat zijn onder andere de periodieke controle, het vullen van gaatjes, behandleingen met fluoride en verdovingen. Beugels, kronen en implantaten zitten niet in de basisverzekering. Hiervoor kunt u zich aanvullend verzekeren.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.